Dit is het juiste moment om te ZZP'en

Bij de Finance Club hebben wij inmiddels veel finance professionals mogen begeleiden met hun overstap richting ZZP-schap. Het gros van deze professionals heeft een achtergrond in de accountancy en dat is geen toeval. In gesprek met de professionals kwamen we tot vier pijlers die ten grondslag liggen aan deze trend.

1       Vrijheid en Work-life Balance

De nummer één reden voor deze professionals om zelfstandige te worden is de roep om vrijheid. Je wordt ´eindelijk´ eigen baas! Buiten het feit dat je zelf bepaalt welke opdrachten je uitvoert, krijg je on the job ook meer vrijheid dan je nu hebt. Het gaat hier om de vrijheid van hiërarchie, hiërarchie die je in een vast dienstverband voelt. Verder zien wij vaak dat professionals deze overstap kiezen omdat zij graag parttime zouden willen werken. Hun huidige leidinggevende was gewend hen fulltime in te zetten en konden het ze niet aanbieden om minder te gaan werken. Daarentegen vinden de meeste inhuurders van externe krachten een werkweek van vier dagen vaak geen enkel probleem. We merkten op dat de zoektocht naar de ideale work-life balance verder gaat dan puur de invulling van de werkweek. Het maken van mooie reizen staat bij steeds meer mensen hoog in het vaandel. Dit is in vast dienstverband echter behoorlijk lastig. Als zelfstandige verschaf je jezelf de vrijheid om vakanties te nemen wanneer én hoe je wilt. Uiteraard moet je handige momenten kiezen en zal je niet midden in een opdracht voor maanden kunnen vertrekken, maar tussen twee opdrachten in is dit uiteraard prima te realiseren. 

2       Momenteel een risicoloze stap

Voor accountants is een stap richting het zzp-schap een vrij risicoloos avontuur, zeker in deze tijd. Door de krappe arbeidsmarkt -zeker voor audit professionals- heb je enerzijds een groot aanbod van mooie opdrachten én goede tarieven en anderzijds een vast dienstverband achter de hand. Mocht het avontuur je toch niet zo goed bevallen dan kan je overigens altijd nog ergens vast in dienst treden.

Wat voor sommige accountants een reden was om nog niet voor zichzelf te beginnen is de RA-titel. Ze waren bang dat ze als zelfstandige hun opleiding tot register accountant niet meer konden afmaken. Dit is echter ten onrechte omdat je als ZZP’er op verschillende manieren deze prestigieuze titel gewoon kan behalen. Zo begeleiden wij als Finance Club op dit moment een aantal afstudeerders middels onze geaccrediteerde stagebegeleiders.

3       Ontwikkeling en Netwerk

Er wordt als accountant vaak gekozen voor het zzp-schap om los te komen van vertrouwde routines en om jezelf als persoon verder te ontwikkelen. Bij opdrachten wordt er van je verwacht dat je je snel aanpast en op kort termijn toegevoegde waarde gaat leveren, deze leuke dynamiek is iets dat veel mensen aanspreekt. Daarbij breid je ook je netwerk enorm uit door het doen van verschillende opdrachten. Wat veel accountants bijvoorbeeld doen is als eerste opdracht aan de slag gaan bij een audit-firm en ondersteunen tijdens busy season. Dit is een slimme manier van om je te bewijzen vanuit een voor hun vrij ‘veilige’ opdracht. Ondertussen worden ze zo bekend met het ondernemerschap en wordt het netwerk uitgebouwd. Vaak zie je dan ook dat zij een volgende opdracht in de business gaan doen (veelal bij een klant die zij ge-audit hebben).

4       Lucratief

De laatste belangrijke reden om voor het zzp-schap te kiezen is de financiële upside. Wat wij zien is dat men als zzp’er significant meer gaat verdienen dan in een vast dienstverband. Je krijgt ieder gewerkt uur uitbetaald tegen mooie uurtarieven. We zien bij auditors dan ook vaak een overstap vlak vóór busy season omdat dit als zelfstandige minder stressvol en een stuk lucratiever is dan in vaste dienst. Als je benieuwd bent naar wat jouw uurtarief zou kunnen worden, neem dan gerust contact met ons op: http://www.financeclub.nl/contact